Ladestasjon hjemme

Grunnleggende info til deg som ønsker ladestasjon hjemme

På en ladestasjon hjemme er det antall kW som angir ladehastigheten. Dette avhenger dog av at elbilen som lades støtter samme ladeeffekt/ladehastighet. Gjør den ikke det, så vil effekten/hastigheten automatisk reduseres til maks av hva elbilen støtter. For å finne ut hvor lang tid det vil ta å lade din elbil, tar man utgangspunkt i 2 faktorer. Elbilens batteristørrelse, samt ladeeffekten som beyttes.

Største delen av elbilens strømbehov lades opp hjemme hos deg selv over natten med en elbil lader. Da er batteriet fulladet neste dag, og dette vil være tilstrekkelig for de aller fleste i hverdagen.

Det kan være lurt av deg som har lang vei til jobben å ta med elbil lader på kontoret. Da sørger du for å ha fulladet batteri til hjemturen også. De aller fleste elbiler lades helt opp i løpet av en normal arbeidsdag.

For å slippe orket med å slepe rundt på en enkelt lader overalt, kan det være lurt å investere i ett ladestasjon med fast kabel eller den nye Type 2 ladekontakten på stedet hvor du lader elbilen din oftest.

Hos oss finner du ladestasjoner og elbil lader til alle typer elbiler. Vi har elbil ladere og stasjoner i de fleste prisklasser. Et ladeuttak er sikrere og mer robust enn en tradisjonell stikkontakt lader, og vil lade betydelig raskere. For de aller fleste vil dette være en god og trygg investering å ha hjemme, både med tanke på kvaliteten og brannsikkerhet.
Ønsker du ladestasjon hjemme? Se vårt utvalg her.

Ladestasjon med eller uten fast kabel?

Ladestasjoner leveres med fastmontert kabel, eller kun med type 2 uttak. Velg derfor det som passer ditt bruk best.
Noen av fordelene med en fast ladekabel på din ladestasjon hjemme er at laderen alltid er klar til å kobles til. Du slipper styret med å koble til og fra ladekabelen, og du slipper bekymringen om at ladekabelen skal forsvinne eller bli glemt igjen et sted. Ulempene er at ladekabelen kun passer kjøretøy med samme kontakt som pluggen på den fastmonterte kabelen. Hvis kabelen blir ødelagt må den skiftes av en autorisert installatør.

Vurderer du ladestasjon hjemme uten fast kabel må du tenke på disse fordelene og ulempene før du tar en avgjørelse.
Noen av fordelene er at den kan benyttes av alle elbiler med korrekt mode 3 ladekabel. Lengden på kabelen kan lett tilpasses til ditt behov, da den kjøpes separat. Skulle kabelen bli ødelagt kan du enkelt skifte den selv uten behov for autorisert installatør. Noen ulemper er at kabelen ikke følger med, så den må kjøpes separat. Om du ikke husker å låse kabelen til bilen eller ladestasjonen hjemme kan den bli stjålet. Husk å sjekke om din elbil eller ladestasjon har låsefunksjon hvis du ønsker å gå for denne løsningen på din ladestasjon hjemme.

Ladestasjon hjemme med stikkontakt

Hvis man benytter seg av lading med vanlig stikkontakt er det viktig å være nøye med vedlikeholdet, særlig hvis bilen lades opp i væreutsatte områder. Skal du installere ny stikkontakt for elbil lader må du huske at det er krav om maks 10A sikring.

Type 2 elbil lader

Den nye Type 2 elbil laderen skal omsider erstatte stikkontakten som standard ladeutstyr, og denne typen kabel begynner alerede å bli standard på mange elbil modeller. Dette fordi den lader veldig mye raskere og kan yte hele 43 kW i motsetning til stikkontaktens 2,5 kW. Forutsetningen for den nye elbil laderen er jo at elbilen din støtter raskere lading og at ladeuttaket leverer nok strøm. Denne typen lader er derfor å foretrekke på din ladestasjon hjemme.

Hvor finner jeg ladestasjoner utenfor hjemmet?

De aller fleste kommuner og mange bedrifter har ladestasjoner some er tilgjengelige for allmenheten eller kundene sine. Har du en standard ladenøkkel har du tilgang til disse stasjonene. Hvis du ikke har en slik nøkkel, kan du få den gratis hvis du blir medlem i Norsk Elbilforening. Lurer du på hvor du finner disse ladestasjonene, eller planlegger en lenger reise, kan det være lurt å ta turen innom Ladestasjoner.no. Der finner du oversikten du trenger og kan til og med planlegge reiseruten din på en enkel måte.