Ladestasjon elbil

Ladestasjon elbil

Trenger du ladestasjon til elbil? Grønne Mil har et bredt utvalg av utstyr og ladestasjoner til elbil.

Generelt ønsker vi en ladestasjon til elbil som lader bilen hurtigst mulig. På en ladestasjon er det antall kW som angir ladehastigheten. Samtidig må du passe på at elbilen som skal lades støtter samme ladeeffekt som den ladestasjonen du velger. Gjør den ikke det vil hastigheten automatisk reduseres til den maksimale effekten som elbilen støtter.

For å finne ut hvor lang tid det vil ta å lade din elbil tar man utgangspunkt i to faktorer: elbilens batteristørrelse og ladeeffekten som brukes.

Ladestasjon til elbil med eller uten fast ladekabel

Når du skal velge ladestasjon til elbil kan du velge mellom fastmontert kabel eller en ladestasjon med type 2 uttak. Du bør velge den som passer ditt bruk best. Ladestasjoner leveres enten med fastmontert kabel eller med Type 2 uttak. Husk at ikke alle elbiler nødvendigvis er oppgradert med den nye elbilkontakten type 2, så velg det alternativet som passer din bil og ditt bruk best.

Noen av fordelene med en fast ladekabel på din ladestasjon hjemme er at laderen alltid er klar til å bobles til. Du slipper styret med å koble til og fra ladekabelen, i tillegg til at du ikke risikerer å miste den eller glemme kabelen igjen på jobb. Ulempene er at ladekabelen kun passer kjøretøy med samme kontakt som pluggen på den fastmonterte kabelen. Dersom kabelen blir ødelagt må den skiftes ut av en autorisert installatør.

Velger du en ladestasjon uten fast kabel får du følgende fordeler og ulemper: Det positive er at kabelen kan benyttes av alle elbiler med korrekt mode 3 ladekabel. Lengden på kabelen kan lett tilpasses ditt behov, da den kjøpes separat. Skulle kabelen bli ødelagt kan du enkelt skifte den på egenhånd, uten hjelp fra autorisert installatør. Ulempen er derimot at selve kabelen ikke følger med og må kjøpes separat. Det er også lettere å få frastjålet en kabel som ikke er montert fast. Husk derfor å sjekke om din elbil eller ladestasjon hjemme har en låsefunksjon dersom du ønsker å gå for denne løsningen.

Ladestasjon til elbil hjemme

Størsteparten av elbilens ladebehov gjøres hjemme. Med en ladestasjon i garasjen har du alltid fulladet batteri når du skal på jobb. Normalt vil en slik ladestasjon til elbil fylle behovet i hverdagen.

Du kan få en ladestasjon hjemme både med og uten fast ladekabel, men for å gjøre det lettest mulig for deg selv bør du investere i en fastmontert ladekabel eller et type 2 uttak. Da slipper du å koble ladekabelen til og fra hver morgen før du skal på jobb. En ladestasjon til elbil med ladeuttak vil også sørge for raskere lading og en sikrere løsning enn vanlig stikkontakt.

Ladestasjon til elbil med type 2 uttak

I dag skal den nye Type 2 ladekontakten omsider erstatte stikkontakten som standard ladeutstyr og er allerede blitt standard utstyr på flere nye elbil modeller. For det første gir denne kontakten mye raskere opplading og kan yte hele 43 kW i motsetning til stikkontaktens 2,5 kW. Forutsetningen for den nye elbil laderen er at elbilen din støtter raskere lading og at ladeuttaket leverer nok strøm.

Ved siden av effektivitet, gir en lader med Type 2 uttak deg langt større sikkerhet og reduserer faren for brann. Denne typen lader er derfor å foretrekke på sin ladestasjon hjemme.

Dersom du har lang vei til kontoret, bør du supplere en ladestasjon hjemme med en elbillader på kontoret. Da sørger du for å ha fulladet batteri til hjemturen også og de fleste biler vil være fulladet i løpet av en vanlig arbeidsdag. I de fleste nye offentlige ladestasjoner og stolper finner du nettopp Type 2 uttak, så en slik kabel kan være like lønnsomt for lading ute som din ladestasjon hjemme.

Ladestasjon til elbil med stikkontakt

Til tross for at stadig flere skaffer ladestasjon til elbil med type 2 uttak, er det fortsatt mange som lader elbilen med vanlig stikkontakt. På litt eldre biler er det slike ladekabler som følger med som standard på bilen.

For å bruke en ladestasjon til elbil med stikkontakt må  du imidlertid ta visse forhåndsregler. Det stilles krav om jordfeilbryter type B og maks 10A sikring på dedikert kurs. Du bør også ha ordentlig oppheng for kabelen ved siden av ladestasjonen og sjekke stikkontakten jevnlig for skader og misfarging fra varmgang.

Hvor finner jeg offentlig ladestasjon til elbil?

I dag har de fleste kommuner og mange bedrifter installert offentlige ladestasjoner for sine innbyggere og kunder. For å få tilgang til disse trenger du en standard ladenøkkel. Dersom du ikke eier en slik allerede, kan du melde deg inn i Elbilforeningen og få tilsendt en gratis. For nye ladestasjoner med den nye elbilkontakten Type 2 kan du som regel bruke en ladebrikke.

Trenger du ladestasjon til elbil? Ta en tur innom vår nettbutikk og finn en ladestasjon til elbil som passer ditt behov.