Kjekt å vite om: Hurtiglading

Ladeskole tavleKjekt å vite om hurtiglading


Når vi snakker om hurtiglading, så er det ikke snakk om ladestasjoner som du installerer i hjemmet, men offentlige eller private ladestasjoner som byr på svært høy effekt for å kunne lade bilens batteri på kort tid (gjerne under 1 time). Et eksempel på dette er Tesla sine Supercharger ladestasjoner.


Mode (1/2/3/4)

Ved lading av elbil/hybrid kan dette gjøres på forskjellige ladeløsninger, omtalt som «modes». Hurtiglading gjøres via mode 4.

Ved mode 4 lading kobles din bil direkte med likestrøm (DC) til batteriet. I slike tilfeller brukes ikke den interne laderen som sitter i bilen, men ladestasjonen ”hopper over” denne og kjører strøm direkte til batteriet. Dette tillater langt høyere effekter og raskere lading, da laderen som befinner seg i bilen ofte er begrenset til en lavere effekt. I disse tilfellene er ladekabel normalt fastmontert på ladestasjonen.

CHAdeMO

CHAdeMO er en hurtigladestandard som leverer opptil 62,5 kW høyspent DC (likestrøm). Lading av elbiler med denne standarden vil i de fleste tilfeller ta under en halv time. CHAdeMO er en forkortelse for «CHArge de MOve» som er henviser til noe som «lading på farten». CHAdeMO pluggen er normalt fastmontert på kabelen på hurtigladestasjonen, og man trenger derfor ikke kjøpe seg en CHAdeMO kabel for å kunne lade med dette.

Fun fact: «O cha demo ikaga desuka» betyr «Hva med litt te» på japansk og det sies at CHAdeMO henviser til tiden det tar å lade en bil med en hurtiglader.

CSS

Combo Charging System utvikles av europeisk (særlig tysk) og amerikansk bilindustri. De lager en plugg for DC-lading hvor to av AC-pluggene er en integrert del som tar hånd om kommunikasjonen ved DC-lading. Du har dermed kun et ladeinntak i elbilen istedenfor et for «normal» lading og et for hurtiglading. CCS kabler er normalt fastmontert på hurtigladestasjonen, og man trenger derfor normalt ikke kjøpe seg en CCS kabel for å kunne lade med dette.

TYPE 2


Noen kjøretøy tillater hurtiglading igjennom samme ladeport som «normal» lading. Et eksempel på dette er Tesla Model S. Hurtigladerne (Supercharger) i fra Tesla har derfor type 2 plugg på kabelen som tilkobles på samme sted som ved normal lading. Disse kan ofte by på over 100kW lading rett inn på batteriet.