Hurtiglader elbil

En hurtiglader til elbil er praktisk når du er ute på farten og trenger rask opplading. Den utgjør et godt supplement til ladestasjonen hjemme.

Gjennom en hurtiglader til elbil, tilføres det strøm raskere enn ved vanlig lading. Det er også et godt hjelpemiddel dersom du skal på langtur eller kjøre Norge på tvers. I dag finnes det ladestasjoner fordelt over hele landet, så det skal være enkelt å tilpasse turen innom disse.

Hurtiglader til elbil via mode 4

Når du skal lade elbilen, kan dette gjøres gjennom forskjellige ladeløsninger, mode 1, 2, 3 eller 4. Hurtiglading gjøres via mode 4. En hurtiglader til elbil via mode 4 kobles til direkte til elbilen med likestrøm til batteriet. Her bruker man ikke den interne laderen som sitter i bilen, ladestasjoner kjører i stedet strøm direkte til batteriet. Dermed kan hurtigladere gi langt høyere effekt og elbilen lades opp raskere.

Hurtiglader til elbil med CSS

Tidligere har det vært ulike systemer for hurtiglader til elbil, noe som har gjort det vanskelig å benytte seg av alle ladestasjoner dersom din hurtiglader ikke var kompatibel med stasjoen. I dag er det imidlertid kommet et globalt system på plass kalt CCS Combo, Combo Charging System, som er blitt gjeldende standard for alle hurtigladere i Europa. Dette systemet gjør at du kun trenger et ladeinntak i elbilen, i stedet for et for normal lading og et for hurtigladeren.

Som regel er disse kablene fastmontert på ladestasjonene og man trenger ikke kjøpe en egen CCS kabel for å benytte offentlige ladestasjoner med hurtiglader til elbil.

Type 2 hurtiglader til elbil

Den nye Type 2 elbilkontakten skal etter hvert erstatte stikkontakten som standard ladeutstyr. Vi ser allerede at denne kabelen begynner å bli standard på nye elbilmodeller. Fordelen med en Type 2 hurtiglader til elbil er at den er langt mer effektiv enn den gamle stikkontakten. Den kan yte hele 43 kW i motsetning til stikkontaktens 2,5 kW.

Forutsetningen for at en slik hurtiglader skal fungere optimalt er at den er kompatibel med elbilen din. Hvis ikke vil ladeeffekten begrense seg til det som er maks for bilen. Det er også knyttet betydelig mindre brannfare til en Type 2 lader og du slipper vedlikeholdsarbeidet som følger med en hurtiglader med vanlig stikkontakt. Trenger du en hurtiglader til elbil, utenom ladestasjonen hjemme, bør du vurdere Type 2.

Hurtigladestasjoner

Hurtigladestasjoner er elbilens svar på bensinstasjoner. De gir rask opplading når du trenger det og som regel er bilen fulladet innen en halvtime. På vinterstid tar det nok litt lenger tid. De aller fleste kommuner og mange bedrifter har installert ladestasjoner med hurtiglader til elbil. Totalt finnes det i dag over 500 hurtigladestasjoner i Norge. Du finner en enkel oversikt over dem på Elbilforeningens ladekart, slik at du kan planlegge turen innom en ladestasjon når du er ute på veien.

For å få tilgang til stasjonene trenger du en ladebrikke eller en standard ladenøkkel. Begge disse får du gratis dersom du melder deg inn i Norsk Elbilforening. Det kan også være lurt å teste en av ladestasjonene med hurtiglader en dag du har litt tid til overs, slik at du vet hvordan de fungerer. Det er ingenting som er så kjedelig å få ubehagelige overraskelser når du har lite strøm og dårlig tid.

Hurtiglader til elbil hos Grønne Mil

Hos Grønne Mil finner du det du trenger av utstyr til elbiler, deriblant hurtiglader til elbil. For en rask og problemfri hurtiglader, anbefaler vi at du går for en lader med Type 2 uttak. Et ladeuttak er sikrere og mer robust enn en tradisjonell stikkontakt lader. For de aller fleste vil det være en trygg og smart investering å skaffe seg en hurtiglader til elbil med Type 2 uttak, både med tanke på kvalitet, oppladningstid og brannsikkerhet.

Trenger du en hurtiglader til elbil? Ta en titt innom vår nettbutikk, og finn en lader som passer ditt behov.

Se vårt utvalg av Type 2 ladere til elbil her