Hurtiglader elbil

En hurtiglader til elbil er praktisk når du er ute på farten og har behov for rask opplading. Den utgjør et godt supplement til ladestasjonen hjemme.

Gjennom en hurtiglader, tilføres det strøm raskere enn ved vanlig lading. Det er også et godt hjelpemiddel dersom du skal på langtur eller kjøre Norge på tvers. I dag finnes det ladestasjoner fordelt over hele landet, slik at det skal være enkelt å tilpasse turen innom disse.

Hurtiglader til elbil via mode 4

Når du skal lade bilen, kan dette gjøres gjennom forskjellige ladeløsninger: mode 1, 2, 3 eller 4. Hurtiglading gjøres via mode 4. En hurtiglader til en miljøvennlig bil via mode 4 kobles til direkte til bilen med likestrøm til batteriet. Her bruker man ikke den interne laderen som sitter i bilen, ladestasjoner kjører i stedet strøm direkte til batteriet. Dermed kan slike ladere gi langt høyere effekt og bilen lades opp raskere.      

Hurtiglader til elbil med CSS

Tidligere har det vært ulike systemer for lader og hurtiglader til elbil, noe som har gjort det vanskelig å benytte seg av alle ladestasjoner dersom din hurtiglader ikke var kompatibel med stasjoen. I dag er det imidlertid kommet et globalt system på plass kalt CCS Combo, Combo Charging System, som er blitt gjeldende standard for alle ladere til bil i Europa. Dette systemet gjør at du kun trenger et ladeinntak i bilen, i stedet for et for normal lading og et for laderen.

Som regel er disse kablene fastmontert på ladestasjonene og man trenger ikke kjøpe en egen CCS kabel for å benytte offentlige ladestasjoner med hurtiglader til bil.

Type 2 hurtiglader til elbil

Den nye Type 2 bilkontakten skal etter hvert erstatte stikkontakten som standard ladeutstyr. Vi ser allerede at denne kabelen begynner å bli standard på nye miljøvennlige bilmodeller. Fordelen med en Type 2 hurtiglader til bil er at den er langt mer effektiv enn den gamle stikkontakten. Den kan yte hele 43 kW i motsetning til stikkontaktens 2,5 kW.

Forutsetningen for at en slik lader skal fungere optimalt er at den er kompatibel med bilen din. Hvis ikke vil ladeeffekten begrense seg til det som er maks for bilen. Det er også knyttet betydelig mindre brannfare til en Type 2 lader og du slipper vedlikeholdsarbeidet som følger med en lader med vanlig stikkontakt. Trenger du en lader til elbil, utenom ladestasjonen hjemme, bør du vurdere Type 2.

Hurtigladestasjoner

Hurtigladestasjoner er el versjon av  bensinstasjoner. De gir rask opplading når du trenger det og som regel er bilen fulladet innen en halvtime. På vinterstid tar det nok litt lenger tid. De aller fleste kommuner og mange bedrifter har installert ladestasjoner med lader til bil. Totalt finnes det i dag over 500 hurtigladestasjoner i Norge. Du finner en enkel oversikt over dem på Elbilforeningens ladekart, slik at du kan planlegge turen innom en ladestasjon når du er ute på veien.

For å få tilgang til stasjonene trenger du en ladebrikke eller en standard ladenøkkel. Begge disse får du gratis dersom du melder deg inn i Norsk Elbilforening. Det kan også være lurt å teste en av ladestasjonene med lader en dag du har litt tid til overs, slik at du vet hvordan de fungerer. Det er ingenting som er så kjedelig å få ubehagelige overraskelser når du har lite strøm og dårlig tid.

Øk verdien på huset ditt med lader til elbil

Visste du at ved å installere en ladestasjon hjemme kan dette øke verdien på huset ditt?

I Norge er det nesten 200 000 elbiler, og behovet for ladestasjon hjemme blir bare større og større. Dersom du bor i et område der mange kjører elbil vil det lønne seg å ha en elbil lader når du skal selge boligen. Dette er også noe du kan tenke på om du bor i leilighet. Om boligen har en ladestasjon kan kanskje være avgjørende i en budrunde.

Forskjellen på elbil lader i hus og leilighet

Det er ikke bare i hus du kan installere elbil lader. Muligheten er der også om du bor i en leilighet. Dersom du bor i et sameie kan du ifølge loven kreve å få installere ladestasjon, foreløpig gjelder dette ikke om du bor i borettslag.

Det blir mer og mer vanlig med elbil, og derfor har også behovet for tilgang til lader blitt større. Dersom du er usikker på om det er mulig å installere en hurtiglader til elbil kan du høre med eieren av bygget. Husk at det også er en god investering om du senere skal selge boligen din.

Hurtiglader til elbil hos Grønne Mil

Hos Grønne Mil finner du det du trenger av utstyr til miljøvennlige biler, deriblant hurtiglader til elbil. For en rask og problemfri lader, anbefaler vi at du går for en lader med Type 2 uttak. Et ladeuttak er sikrere og mer robust enn en tradisjonell stikkontakt lader. For de aller fleste vil det være en trygg og smart investering å skaffe seg en lader til din bil med Type 2 uttak, både med tanke på kvalitet, oppladningstid og brannsikkerhet.

Trenger du en hurtiglader til din bil? Ta en titt innom vår nettbutikk, og finn en lader som passer ditt behov.

Se vårt utvalg av Type 2 ladere til elbil her